Schiedam, deel IV

ouderlijk huis

Ellen, Koen, twee buurjongetjes, staat Zus voor het raam? Uit Koen's houding zou je dat vermoeden. Zo te zien ongeveer 1946, er was weer fotomateriaal. Genomen vanuit het huis van Han Zeilstra. Precies nul auto's op de foto, onze hele Nassau Dillenburgstraat en de Louise de Colignystraat herinner ik me als autovrij. Foto uit Ellens archief.

Bij ons huurhuis hoorde een garage, heel bijzonder voor die tijd, maar we huurden hem niet: niemand had toen een auto. In de achtertuin, rechts, zat een altijd afgesloten deur naar die garage. Later huurde onze achterbuurman links, Melchers, de garage, hij wilde een paadje door onze tuin maken. Kees & Zus vonden dat niet zo'n goed idee.

Janna Arenthals, zo'n naam vergeet je niet. Ze kwam bij ons ter assistentie bij de geboorte van Marja. De onsterfelijke regel: "Wie mij de kaas holt als een schuit, die schop ik de deur uit", was die van Janna? Ze begroef de nageboorte in de tuin, wat ik toen heel gewoon vond. Zou dat Mens bij de tuinaanleg verbaasd hebben? (We ruilden het huis in Schiedam met het huis van Mens in Naarden. Hij wou een appelboompje mee verhuizen, maar daar is nooit iets van gekomen.)

Nog even alle adressen van m'n lagere school reconstrueren. Op 1 september 1941 was die school waar hij hoorde: de Anthonie Muijsstraat. Ik herinner me een spiegeltjes-rage. Op het zonnige schoolplein elkaar met een spiegeltje in de ogen schijnen. Dat werd enige tijd toegelaten, later verboden. Er ontstond de mythe dat een baby aan de overkant van de straat blind geworden was van onze spiegeltjes, vandaar het verbod.

Later werd het schoolgebouw gevorderd voor de legering van soldaten. De hele school trok in bij een andere, aan de Amalia van Solmsstraat, wat dichter bij ons huis. Kennelijk pasten twee scholen samen niet zo erg in dat gebouw, we vertrokken naar het Gymnasium aan de Lange Nieuwstraat. Waar de gymnasiasten bleven weet ik niet.

De leukste wandeling was naar de Korte Achterweg, vlakbij het Weeshuis, de vierde locatie van de school. Daar kregen we schoolmelk, dat moet dus wel na de oorlog geweest zijn, maar toch herinner ik me dat Gymnasium als laatste. Franse les, in welke klas kreeg je dat? papa fume une pipe, kennelijk een populair lesboekje.

Door al die verhuizingen was de school vaak gesloten. Als het vroor was 'ie ook gesloten omdat er onvoldoende kolen waren. En zelf was ik vaak ziek, soms echt, vaker schoolziek. Zo is 't me gelukt de lagere schooltijd door te komen.



Schiedam I
Schiedam II
Schiedam III
Schiedam IV
Schiedam V
Schiedam VI
Naarden I
Naarden II
Naarden III
Naarden IV
Naarden V
Naarden VI
Naarden VII