Naarden, deel V

Even iets anders: mijn allereerste herinnering. Ik zie voor me een glazen kast met houten randen. Glanzend gelakt eikenhout, bij een bakker in Amsterdam-Zuid. De inhoud van de kast, daar gaat het om, maar die zie ik niet. Ik ben één jaar oud. Eigenlijk geloof ik het zelf niet, dat dit een 'echte' herinnering is.

brediusbos

Er is een levendige handel in prentbriefkaarten op het Internet, daar vond ik deze: 'Waterpartij in het Bosch van Bredius'. Ik vermoed dat daar het 'Hotel Bosch van Bredius' gestaan heeft. Toen wij in Naarden kwamen wonen was het hotel een ruïne. Waarom daar nou net een bom viel? Niets bomwaardigs in de buurt, voor zover mij bekend. Ik denk dat daar nu een viaduct van de A1 gebouwd is.

Kort na de oorlog, er was nog geen tijd geweest om puin te ruimen. Half gesmolten borrelglaasjes in grote hoeveelheden, daar had ik er wel wat van kunnen verzamelen. (Bij de Montessorischool was een terrein met boschjes. In 1946 nog afgezet wegens mijnengevaar.)

bredius kaart

Die hele A1, die dubbele rode streep, die hoort daar niet. De Amersfoortse Straatweg, die wij Rijksweg noemden, die hoort er wel. De waterpartij is ook nogal veranderd, die grote plas rechts zal wel zand geleverd hebben voor viaducten.

Wat je goed ziet op de briefkaart is het grote niveauverschil tussen land en water, een meter of vijf (mijn schatting). Het landgoed "de Beek", hier dichtbij, was (is nog) extra mooi door dat water met dat niveauverschil. Een beek was het niet, ik meen te weten dat dit allemaal kunstmatig gegraven toestanden zijn met als secundair doel, toen al, zandwinning.

Vroeger vroor het harder. Je kon dan heel mooi en heel ver schaatsen door het bos, stukken waar je als wandelaar nooit kwam, bijna tot Oud-Valkeveen. Nog iets verder was een zandafgraving, in 1946 nog in gebruik. Zo'n 20 jaar later woonde Opa Ies daar in de buurt.

Dat driehoekje tussen de Paulus van Loolaan en de Oud Blaricummerweg is ingekleurd als bebouwing, dat is een onnauwkeurigheidje van Michelin. Op de Topografische Atlas is het groen. In 1946 was het een grasveld met hoge bomen. In de schemering gooiden we daar takjes en steentjes omhoog. Daar kwamen vleermuizen in grote getale op af.

Ik moet daar weer eens gaan kijken.




Schiedam I
Schiedam II
Schiedam III
Schiedam IV
Schiedam V
Schiedam VI
Naarden I
Naarden II
Naarden III
Naarden IV
Naarden V
Naarden VI
Naarden VII