reacties

naar de februari reacties.

Van: Iris Hoekstra - Roscam Abbing <->
Aan: <->
Onderwerp: franks log, 31 januari 2007, 05:55
Datum: woensdag, 31 januari 2007 07:56

Ik vind het best mooi hoor, die site van Elvire. Maar: 'Een waterbed die je zelf visueel kan samenstellen'? Ik hoop dat Beer haar wat taalles kan geven.

Al dagen zoek ik naar een aanleiding om je een foto van onze vakantie te sturen. Ik geef het nu op, dan maar zonder aanleiding.

bloem

Dit zagen wij in La Palma, ongeveer een week geleden. Het is daar heel mooi en rustig, ik beveel het van harte aan.

Ach, een klein spelfoutje moet kunnen, de 's' is wel het gemiddelde van 'rt'. En 'die' of 'dat', daar heeft Beer ook wel eens moeite mee.
We willen best naar La Palma, maar met vijftien katten lijkt me dat een heel gedoe.

Van: "Bert Rombouts" <->
Aan: <->
Onderwerp: franks log, 30 januari 2007, 06:44
Datum: dinsdag 30 januari 2007 7:52

En wat was het, Frank, die steiger? Een omhoogkomende emmer water? Of zou dat een stijger zijn?

Moet je trouwens overal één woord voor hebben? In Italië is een baaldag tien woorden: un giorno in cui non se ne puó piu di nulla. Als jij een Italiaan had in plaats van een Afrikaan, zou jij dan een zo omschreven giorno met "baaldag" vertalen? Probeer tien keer achter elkaar de frase non se ne puó piu zonder haperen uit te spreken. Gelukkig hebben we behalve Mijnheer Prisma (X, 2002) ook Meneer Van Dale (I, 2001). Die vertaalt "baaldag" kortweg als [una] giornata no. Zo zie je maar weer dat...

Ik denk dat de Afrikaan dat ook koppelde steiger/stijger. Hij bedoelde: 'windas'.

Van: "Bert Rombouts" <->
Aan: <->
Onderwerp: franks log, 27 januari 2007, 06:46
Datum: zaterdag 27 januari 2007 17:19

Koen doet iets met een boekenmarkt? Koen, help me! Ik wil van een paar honderd boeken af, maar ik heb geen zin er bij de Slegte mee te gaan leuren, omdat ze er daar nooit meer dan drie tot vijf in één keer nemen. Ik heb het niet over niemandalletjes, maar over literaire romans, literatuurwetenschap, filosofie, geschiedenis, alsmede, met excuses voor de aanmatiging, sociale wetenschap. Ik kan ze niet meer bergen, en überhaupt, ik wil langzaam afbouwen, om uiteindelijk met niets te eindigen. Wat is een goed plan? Weet jij iets?

--- hier heb ik niets aan toe te voegen ---

Van: "Marja Roscam Abbing" <->
Aan: <->
Onderwerp: franks log, 27 januari 2007, 06:46
Datum: zaterdag 27 januari 2007 10:15

Terwijl Frankslog het kettingloze wiel uitvond, ontdekte Bontgoed de Kitten in Tegenlicht. Bekijkt allen de nieuwe foto's!

Hiero, dus.

Van: "Marja Roscam Abbing" <->
Aan: <->
Onderwerp: franks log, 24 januari 2007, 06:05
Datum: woensdag 24 januari 2007 15:17

Mooi Abbingenpanorama. Ik mis een close-up van de Boeuf Wellington of andere culinaire hoogstandjes van Jacqueline, maar begrijp dat de fotografe daar niet toe kwam - wij hebben wel eens gerechten gefotografeerd, moet ik bekennen, in Franse, Griekse en Zweedse etablissementen. Schamen ons nog steeds, maar het leverde wel prachtige foto's op.

Jacqueline had ook Michael moeten uitnodigen.

Van: "ellen kalee" <->
Aan: "frankslog" <->
Onderwerp: lunch
Datum: woensdag 24 januari 2007 9:09

Je hebt Sneeuwuil vals beschuldigd, het idee om eerste klas te reizen kwam van mij. Over goeie ideëen gesproken, ik kwam niet tijdig op het idee om een panoramafoto te maken van het lunchgezelschap.

lunch

Dat Sneeuwuil een vuile kapitalist is, dat wist ik. Maar jij dus ook...

Je was toch zo bezig met Photoshop? De rechterfoto zo scheeftrekken dat de tafel past bij de tafel van de linkerfoto, dan pas samenvoegen. Niet zo moeilijk, bovendien heb je het geluk dat het drietal links geen uitsteeksels over de tafelrand heeft!

Van: "Bert Rombouts" <->
Aan: <->
Onderwerp: franks log, 23 januari 2007, 06:37
Datum: dinsdag 23 januari 2007 17:26

Goh, Frank, maakten ze bij Turmac Turkse cigaretten? In 1964 of daaromtrent nam ik als lid van het Nijmeegs Onafhankelijk Studenten Schaakgezelschap "De Vrijdenkers" voor het eerst en het laatst deel aan het jaarlijkse Turmac Schaaktoernooi in Zevenaar. Van mijn partijen en resultaten weet ik uiteraard helemaal niets meer, maar nog goed herinner ik me de massa's cigaretten die na afloop aan de spelers, officials, omstanders, passanten en overige belangstellenden werden uitgedeeld. We wisten nauwelijks waar we ze moesten bergen. Geen seconde dacht ik eraan dat de Turkse Tabaksmaffia bezig was onze krampachtig beleden onafhankelijkheid te ondergraven.

De Turkish Macedonian Tobacco Company maakte misschien wel Macedoonse sigaretten. In een fabriek in Zevenaar.

Van: "Rik Oerlemans" <->
Aan: <->
Onderwerp: franks log, 22 januari 2007, 06:12
Datum: maandag 22 januari 2007 19:55

Is dat doosje met die knopjes in je verslag van vandaag bedoeld om mij lekker te maken? Ik wacht op de iPhone hoor!

Rik

Iris zit met zo'n doosje vanaf La Palma te e-mailen. De iPhone lijkt niet verkeerd. Ik zou er wel eens een tekstje op willen tikken.

Van: "Marja Roscam Abbing" <->
Aan: <->
Onderwerp: franks log, 15 januari 2007, 06:06
Datum: maandag 15 januari 2007 16:03

Ik kwam wel veel in het kleine annexje van de Openbare Leeszaal, toen jullie daar waarschijnlijk al te groot voor waren. Je kreeg een eigen kaft van zwart papier om je geleende boeken schoon te houden. Toen ik het hele annexje uit had, mocht ik boeken lenen uit de volwassen bibliotheek, onder zo streng toezicht dat ik het geloof ik maar één keer heb gedaan: een doodenge bibliothecaresse ademde in mijn nek terwijl ik 'Het Huis Lauwernesse' leende. Daarna ging ik ook naar het privébibliotheekje, dat Titia heette. Ik weet Titia's bruin geverniste voordeur nog, en hoe het er rook; en dat de Boeken voor Oudere Meisjes aan de linkerkant stonden.

Titia, nou je het zegt weet ik het weer. Er moet iets mis geweest zijn met Openbare Leeszalen, dat Titia daarmee kon concureren.

Van: "K. Roscam Abbing" <->
Aan: <->
Onderwerp: franks log, 14 januari 2007, 06:06
Datum: zondag 14 januari 2007 23:04

Wat is er nou modern aan internetwinkelen? In de Cameleon (nooit eerder gehoord, die naam) was kruidenier Van Veen gevestigd. Meneer van Veen belde op maandagochtend met Zus om te vragen wat zij nodig had (altijd heel wat, onder meer een pond Verkade toffees, waarvan ik snaaide als ik dacht dat het niet opviel omdat de zak nog bijna vol was). Dat werd dan op maandagmiddag bezorgd, meestal achterom, door de open keukendeur werd het in de keuken neergezet.

Waarom kwamen wij bij voorkeur bij Ruegg en niet bij Kluck? (die u moet een umlaut hebben). Was dat een restant van de protestante/katholieke winkelvoorkeur?

In de bibliotheek aan de Generaal de la Reylaan (Genereylaan) kwamen wij niet veel. Wij frequenteerden een kleinere bibliotheek, even verder aan dezelfde laan. Maar een paar middagen per week open. We mochten per week drie boeken lenen, maar als je direct uit school daar naar toe ging en vervolgens thuis heel snel één boek las, kon je net voor sluitingstijd dat boek nog voor een volgend ruilen!

Boekhandels in de Nassaulaan: was het de DIG? (Dat stond helaas voor 'Die Is Goed'). Ongeveer tegenover de Nassaustraat. Schrijfwaren en boeken, filiaal op de Huizerweg.

Koen

Jouw geheugen is heel wat beter dan het mijne. Bij al die namen kan ik alleen maar bevestigend knikken. Waren het twee zusters, die de kleinere bibliotheek exploiteerden? Je ziet, ik weet nog wel wat, maar of het klopt?
Nog eentje uit Schiedam dan: van der Leeden, Comestibles. De loopjongen kwam 's morgens 'horen' en 's middags bezorgen. 'Comestibles' stond op de winkelruit, ik sprak het uit met de klemtoon op mes.

Van: "ellen kalee" <->
Aan: "frankslog" <->
Onderwerp: franks log, 14 januari 2007, 06:06
Datum: zondag 14 januari 2007 17:40

Ik vond de gewiste alinea's heel leuk. 'treksel' heb ik gelukkig onthouden.

Treksel houden we er in!

Van: "Sneeuwuil" <->
Aan: <->
Onderwerp: franks log, 13 januari 2007, 06:05
Datum: zondag 14 januari 2007 10:23

Die gewiste alinea's, daar missen jullie echt geen leuke persoonlijke onmin of ander sappig detail aan.
Het ging over iets wat de engelreine Frank geheel zonder risico achtte voor derden, maar ik eigenlijk niet.

Paranoia blijkt een besmettelijke ziekte...

Van: "Rik Oerlemans" <->
Aan: <->
Onderwerp: franks log, 12 januari 2007, 07:18
Datum: vrijdag 12 januari 2007 11:40

Maar in het Engels slaan ze er ook maar een slag naar hoor:

troop n
1. a large group of similar people, animals, or things
2. a unit of soldiers that forms a subdivision of a cavalry or armored
cavalry squadron (often used before a noun) 3. a unit of Boy Scouts or Girl Scouts under an adult leader and usually subdivided into several patrols. See also company
4. a collective name for some animals, especially monkeys and kangaroos

npl troops
1. a body of soldiers
2. a large number of people or things

vi
1. to move or gather together as a large orderly group
2. to walk somewhere in a deliberate or heavy-footed way, as if marching
3. to associate with somebody (archaic)

Encarta® World English Dictionary © 1999 Microsoft Corporation. All rights reserved. Developed for Microsoft by Bloomsbury Publishing Plc.

Zou 'troops' niet beter gebruikt kunnen worden als een uncountable noun, net zoals 'melk'? We hebben in Nederland natuurlijk nog 'troepenmacht'. Misschien is dat bruikbaar. En ach, wat maakt het uit.
Ik hoorde laatst iemand vertellen over een Nederlander die in een lege bakkerswinkel in Frankrijk heel hard 'Peuple!' riep.

Nou, toen kwam er ook iemand.

Rik

Wat UK of US zegt moeten ze zelf weten. Maar in NL is 'troep' nooit ofte nimmer één militair.

Van: "Bert Rombouts" <->
Aan: <->
Onderwerp: franks log, 11 januari 2007, 06:30
Datum: donderdag 11 januari 2007 16:51

Omdat www.hetbesteboek.nl een tweede reactie mijnerzijds volautomatisch weigerde, reageer ik maar op Iris d'r vraag. Het beste boek dat in 2006 bij mij langs kwam, even kijken... Bekentenissen van Zeno (Svevo 1926)? Nee, te traag. An equal music (Seth 1999). Nee, viel ik bij in slaap. Slow man (Coetzee 2005)? Nee, te drakerig plot. Joe Speedboot (Wieringa 2005)? Nee, maar erg onderhoudend! The curious incident of the dog in the night time (Haddon 2004)? Nee, hoewel leuk gek en zuiver op de graat. On beauty (Smith 2005)? Leuk, herkenbaar, verdienstelijk! Wie eine Träne im Ozean (Sperber 1961)? Nee, dat telt niet, daar moet ik nog aan beginnen, wat ik gezien de enorme omvang misschien wel nooit doe. Ravelstein (Bellow 2000)? Heel goed, heel teder, en af en toe de kluts kwijt, maar het beste, nee. Reis naar het einde van de nacht (Céline 1932) dan maar? Dood op krediet (Céline 1936)? Kanonnenvoer (Céline 1952)? Nee, nee, nee, hoewel dat laatste volgens mij zijn beste is. Een verhaal van liefde en duisternis (Oz 2002)? Dat komt op de short list, hoewel ik het nog een keer moet lezen omdat me te veel ontgaan is waarschijnlijk! Sneeuw (Pamuk 2003) komt ook op dat korte lijstje, hoewel het mij ertoe verleidde al die andere boeken van hem te kopen, die erg tegenvallen! Berlin Alexanderplatz (Döblin 1929)? Ai, weet ik niet meer of dat 2005 of 2006 was, anders zonder meer door naar de volgende ronde. Precies hetzelfde geldt voor The corrections (Franzen 2001). Maar vooruit, ik moet kiezen. Pamuk, die mij onweerstaanbaar steeds aan Puk en Muk doet denken, of Oz, de tovenaar? Een liberale Turk of een genuanceerde Israeliër? De actuele godsdienstoorlogen of de holocaust van vóór mijn geboorte en de nasleep daarvan? Vrolijk is anders! Toch maar Ravelstein dan, omdat ik me met het individuele lot beter kan vereenzelvigen dan met het collectieve? Heb ik echt geen boek gelezen waarin een prachtige toekomst wordt geschetst voor mijn kleinkinderen? Weet je wat, ik kies toch Joe Speedboot, vanwege het onbekommerde optimisme dat ik me althans van de eerste tientallen bladzijden herinner.

Bert, jouw geheugen is veel beter dan het mijne. Joe Speedboot vond ik prachtig, maar uit jouw opsomming kies ik toch The Curious Incident! Bij nader inzien, TCIOTDITNT was 2005.
Nou weet ik het weer, 2006: A Short History of Nearly Everything van Bill Bryson!

Van: "Iris Hoekstra - Roscam Abbing" <->
Aan: <->
Onderwerp: franks log, 11 januari 2007, 06:30
Datum: donderdag 11 januari 2007 7:48

Wat is het hier toch rustig. Misschien maar goed ook, met al die kittenkopers heb je toch geen tijd voor reageerders. Maar toch, hoe is het eigenlijk met de midwinterleesclub? Wat was het mooiste boek dat jij en je lezertjes in 2006 onder ogen kregen?
Cystes op de eierstokken, ik ken ook een mens die dat had. Je schijnt er heel oud mee te kunnen worden.

2006? Dat is wel heel lang geleden. Het eerste boek wat in me opkomt is "Dubbelspel" van Arion. Dat komt omdat het gisteren op het Journaal langskwam. Samen met "De gelukkige klas", wat wel eens het mooiste boek van 2007 zou kunnen worden. Maar 2006, wanneer was dat ook alweer?
Cystes heb je in soorten. Mijn eigen cyste is geheel onschuldig.

Van: "Rik Oerlemans" <->
Aan: <->
Onderwerp: franks log, 6 januari 2007, 06:35
Datum: zaterdag 6 januari 2007 15:17

Weer veilig thuis ga ik het email- en tekstprobleem te lijf dat me te Suikervliedt en elders danig kwelt. Hier schiet ik wat mee op:

kb

www.virtual-laser-keyboard.com

Als ik dat nou met Blauwtand aan een pda met telefoon kan hangen, dan zijn de problemen de wereld uit; voor €180,- en een pda van de provider. Da's een bagatel. Men waant zich in een ruimteschip!

Rik

Dat is een prachtsite waar je naar verwijst, boten, bloemen en ook dit: mobile-pc-notetaker, maakt dat toetsenbord overbodig. Veel goedkoper ook in de 'special winter sale'!

Van: "K. Roscam Abbing" <->
Aan: <->
Onderwerp: franks log, 6 januari 2007, 06:35
Datum: zaterdag 6 januari 2007 11:55

Boekhandel Los, hoek Nassaulaan/Veldweg. Op de andere hoek Den Uyl. De brug was in mijn herinnering wel een meter lang, maar dat kan historische vertekening van de herinnering van een zesjarige zijn. Naast de brug stond er ook een prachtige hijskraan in de etalage, waardoor de Nassaulaan door ons de Kraanstraat werd genoemd (een kind leest toch geen straatnaambordjes ?)

De 'andere' speelgoedwinkel was inderdaad ongeveer tegenover de Nassaustraat, maar hoewel dat een echte speelgoedwinkel was hadden wij toch altijd een beetje een voorkeur voor Den Uyl.
Ongeveer naast de andere speelgoedwinkel was een klokken- en horlogewinkel, waar ik van de vriendelijke winkelier kapotte wekkers kreeg die niet meer te repareren waren. Daar is de basis gelegd voor mijn klokkenmanie.

Koen

Die hijskraan staat mij nog vrij helder voor de geest, de hele Den Uyl ook nog wel enigzins. Vanuit de tijd dat Zus daar om de hoek woonde weet ik wel waar Los is, maar mijn herinnering uit 1950 wil 'm steeds maar midden in de Nassaulaan hebben. Was daar misschien ook een boekwinkel?

Van: "ellen kalee" <->
Aan: "frankslog" <->
Onderwerp: franks log, 5 januari 2007, 07:03
Datum: vrijdag 5 januari 2007 18:30

Die speelgoedwinkel herinner ik me nog goed. Toen we pas in Naarden woonden gingen Koen en ik geregeld op verkenning uit in 'het dorp' (Bussum) en die winkel lag dan meestal wel op onze route. In de etalage stond een prachtige baileybrug waar Koen zijn zinnen op had gezet.
Inspiratie voor speelgoed kan je ook hier opdoen. Jullie kleinkinderen zijn er of te groot of te klein voor, maar dat laatste komt op den duur goed. Dat huisje! Die auto'tjes! Wel prijzig, maar een beetje grootouder maakt ze zelf.

Maar hoe heette die winkel nou? En bestaat hij nog?

Van: "Marja Roscam Abbing" <->
Aan: <->
Onderwerp: franks log, 5 januari 2007, 07:03
Datum: vrijdag 5 januari 2007 13:55

Er naast, denk ik: Den Uyl, in huishoudelijke artikelen en speelgoed. Daar kwamen ook mijn Zachte Dieren vandaan.

bussumDe winkel die ik bedoel was in de Nassaulaan, ongeveer tegenover de Nassaustraat. Los had ik in gedachten verplaatst, nu herinner ik me dat die, met Den Uyl, dichter in de buurt van de Vlietlaan is. Den Uyl had (toen) weinig technisch speelgoed.

Van: "Bert Rombouts" <->
Aan: <->
Onderwerp: franks log, 5 januari 2007, 07:03
Datum: vrijdag 5 januari 2007 11:18

Meccano, schreef je, Frank? Meccano en compatibele soortgenoten? Ach, meccano... Ik ga met de meccanodoos spelen... Met de compatibele soortgenotendoos dus, want ik had Constructa, waarvan de grotere onderdelen, de grondplaten natuurlijk, maar ook de andere plaatjes, de balken en de strips net zo groen en rood waren als die van Meccano, waarvan het moet zijn afgekeken, dat kan niet anders, zulks, die kleuren dus, in tegenstelling tot het ietwat geheimzinnige, waarschijnlijk Duitse maar misschien ook Zwitserse of Tsjechische alternatief Trix (de vrouw van de uitvinder zal wel Bea geheten hebben), dat ik, als mijn geheugen me niet bedriegt, ook nog even heb gehad - je weet wel, Trix, met al die in schuine rijen, precies als de bassen van een accordeon geordende gaatjes, en alles uitgevoerd in dezelfde matzilverige high tech metaalkleur waarin je bij bazaar Haffmans in de Kloosterstraat, ja, inderdaad, althans, dat mag ik gaarne geloven, de ouders van Hans, die op Radio 4 klassieke muziek presenteert, voor een paar dubbeltjes een of meerdere theelepeltjes kon kopen voor moederdag, die tégen vaderdag, als je die toen al had tenminste, terzijde moesten worden gelegd, nee, niet weggedaan, dat zou de goede bedoelingen van het kind geen recht gedaan hebben, omdat ze inmiddels zwart waren uitgeslagen.

Ik doe er het zwijgen toe over de vrolijke en hupse, ja, met de ogen van nu gezien veulengelijke Annemie van Eckevoirt in de lagere klassen van de hbs, van uitgerekend de firma Van Enckevoirt Huishoudelijke Artikelen, waaronder de gebruikelijke potten en pannen, strijkijzers en thermoskannen, en ga zo maar door, tot en met, jawel, de peperdure Constructa Meccanodozen, waarvan gelukkig alle onderdelen ook los verkrijgbaar waren, in het bijzonder, dat wil zeggen, daar heb ik het vaakst mijn noest bijeengeschraapte kopergeld aan uitgegeven, nochtans zonder mij ervan bewust te zijn dat ik misschien wel niet alleen de uitbreiding van mijn constructieve mogelijkheden maar ook de nabijheid van Annemie zocht, de koperen boutjes in diverse lengtes en de moertjes, waarvan je er nooit genoeg had, omdat je ze aldoor kwijt raakte, alsmede, later, de diverse soorten tand, worm- en flenswielen van hetzelfde halfedelmetaal.

Kortom, Meccano, dat doet me wel wat. Toen ik in 1963 ging studeren, liet ik enorme mechanische constructies op zolder achter, grotendeels aaneengeschroefd, inmiddels, met veel goedkopere stalen boutjes, die na verloop van tijd helaas roestonvrij bleken te zijn, of onroestvrij, of hoe zeg je dat? Nooit meer teruggezien! Net zo min trouwens als mijn andere schatten: het zilveren zakhorloge met inscriptie van opa Blerick en het schetsboek dat opa Venlo tijdens zijn opleiding, zo rond de Eerste Wereldoorlog, vol tekende met florale motieven en zelfverzonnen alfabetten.

Meccano, maar wat ik had was Necobo (ook in ongeveer Meccano kleuren) aangevuld met wat Märklin, allemaal met dezelfde gaatjesafstand. Trix, dat was heel wat anders, dat verhoudt zich tot Meccano als een Soenniet tot een Sjiiet.

Mijn herinnering zegt Los in de Nassaustraatlaan maar dat kan niet kloppen. Ernaast, misschien?

Van: "Iris Hoekstra - Roscam Abbing" <->
Aan: <->
Onderwerp: franks log, 1 januari 2007, 08:12
Datum: maandag 1 januari 2007 15:23

Wat een prachtige nieuwjaarstekening! Ik was even bang dat de kittens elkaar wilden gaan dekken maar gelukkig vormden ze slechts een jaartal, speels en onschuldig als ze zijn.

Gelukkig nieuwjaar allemaal. Als ik niet zo onstellend suf was, zou ik je gedichtje afmaken. Maar ik moet ook al een nieuwjaarskaart maken.

Sneeuwuil vindt dat het poesje aan de kop van de 2 het poezekopje moet laten zakken, om een echte 2 te vormen. Daar heeft ze wel gelijk in, maar het is erg veel werk. In 2008, misschien.

Van: "Marja Roscam Abbing" <->
Aan: <->
Onderwerp: E-mail met bijlage (attachment): nederland
Datum: maandag 1 januari 2007 11:19

Gelukkig 2007, allemaal!
Hoezeer ik ook zweer bij Frankslogs Regenradar, die op bijgesloten pagina is nog handiger, omdat hij niet alleen het verleden vertoont maar ook enige tijd voorspellend doorregent. Onmisbaar om je hond een wandeling uit het hoofd te praten.

Heel mooi, ik heb 'm meteen bij mijn aanklikbare lijstje gezet. Ik laat hem aan de katten zien als ze bij het poortje staan te aarzelen.

Van: "kalee" <->
Aan: <->
Onderwerp: franks log, 31 december 2006, 09:22
Datum: maandag 1 januari 2007 0:54

Frank en Sneeuwuil; gelukkig 2007!
Dat het maar weer zo'n productief blogjaar mag worden, want het is elke dag weer een genot voor de lezertjes. En die robot: dat we die dit jaar eens een kunstje zien doen.

Mascha en Jamal

Dat 2007, dat komt wel goed. En dankjewel. De robots (I en II) zijn in een comateuze toestand. Van I zijn er zelfs al vitale organen naar II getransplanteerd, I zal wel niet meer ontwaken. Er is nog wel hoop voor II...

Nog even naar de december '06 reacties?





opmerking:
De meeste reacties hebben twee datums. De eerste is de datum van het onderwerp, de tweede is de datum waarop de reactie geschreven werd.

Ik zet ze hier in volgorde van binnenkomst, zonder rekening te houden met vertragingen van het www. Je moet dus even puzzelen om te zien waarop een reactie reageert.

zoek in frankslog: