naar reacties november '08
Het is een beetje mosterd, maar waarom zet je die roller niet op een bezemsteel? Rolt als de neten!
Rik
Ja, dat kunstje ken ik. Misschien zou je de ondragelijke pijn zo beter kunnen verdelen over links en rechts. Blijft het probleem van het fijnere kwastwerk. Maar het geel zit er op.
Naar aanleiding van Letje: bij een ons bevriende tuberculose-arts
woont in verband met een project nog een tuberculose-arts. Beide
artsen zijn vrouwen. De tijdelijke komt uit Letland. Ze heeft haar
drie dochtertjes meegebracht, die we de Letjes noemen. Op een avond
komen de Letjes het dochtertje van de bevriende tuberculose-arts bij
ons ophalen. Op de fiets. Ik vraag in een soort Lets: 'Jullie hebben
toch wel licht op je fiets?' Olle geeft antwoord.
'Pap, het zijn Letjes. Die geven licht.'
Rik
Gaf onze Letje ook maar licht, dan zouden we haar wel terugvinden.
Staartdelen had iets beperkt magisch. Genoeg toverkracht om mijn belangstelling op te wekken en voldoende rechtlijnigheid om die belangstelling te belonen. Worteltrekken en machtsverheffen en andere ellende die in de buurt komt van algebra hebben me voornamelijk bang gemaakt. De tafels beheers ik redelijk, hoewel ik soms 7 x 8 eerst moet veranderen in 8 x 7 om te weten wat het is.
Maar er is nog wat anders: wisselgeld dat je terugkrijgt natellen lukt me sinds de euro niet meer. Is dat een leeftijdskwestie of zijn kwartjes toch handiger dan munten van twintig?
Rik
Machtsverheffen, da's makkelijk. Worteltrekken, dat is ook makkelijk als je van Newton-Rhapson gehoord hebt, ook makkelijk te programmeren. Leuker dan tafels.
Munten: je wilt een stap van 2 maken voor de volgende waarde maar je wilt ook weer bij 10 uitkomen. 10, 20, 40, 80 doet het dus niet, ergens moet je een andere stap maken. We hadden 10, 25, 50, 100, we hebben nu 10, 20, 50, 100. Het maakt niet uit hoe je het doet, maar het is lastig om van methode te veranderen. Ik heb niet zo'n moeite met het tellen van het wisselgeld maar wel veel moeite met het herkennen van de munten. (Eigenlijk zijn we er op vooruit gegaan, want een halve gulden bestond niet (meer)!)
De tafels van vermenigvuldiging staan op de enige zwarte bladzijde in mijn lagereschoolherinneringen. Ik kreeg opdracht ze thuis extra te oefenen: met Zus en Evelien Veltman aan de eetkamertafel (die met het gestreepte wollen kleed waar Kees 's avonds de blauwdrukken op uitspreidde). Het ging zo slecht, dat het nodig werd huilend naar boven te lopen. Zo langzamerhand ken ik ze wel, maar van die 100 sommetjes is 8x7 beslist het moeilijkst. Wat is er met dat 56, waarom is dat zo onwaarschijnlijk dat je levenslang elke keer heel even denkt: nee, dat kan niet waar zijn?
Oneven is moeilijker dan even, groot is moeilijker dan klein, 9 kan met een trucje, blijft 7 als moeilijkste tafel. Maar juist 8x7, daar wordt nog wel eens een genetische afwijking voor ontdekt.
De ontdekking van de hemel vind ik ook een fascinerend boek en ook aan het vroege werk van Mulisch heb ik goede herinneringen (Archibald Strohalm, Het zwarte licht). Heel leuk was zijn persiflage op een idiote brochure van de Bescherming Burgerbevolking, destijds huis-aan-huis verspreid. We werden toen met het oog op een dreigende atoomaanval gemaand baaltjes spliterwten in te slaan en ons bij een alarm onder ons bureau te verschuilen. Ook herinner ik mij het geruchtmakende Tanchelijn, 'geen historisch toneelstuk in vijf bedrijven'.
Jammer nou, ik kan niet meepraten. Ooit, lang geleden, woonde ik in Heerlen. Ik moest iedere maand een keertje opdraven in Amsterdam, voor die reis kreeg ik geld, niet alleen voor het treinkaartje maar ook om te eten. Ik moest ergens bij het Museumplein zijn, terug liep ik via de Nieuwendijk naar het station. Ik kocht dan een worst bij de Hema aldaar zodat ik nogal veel eetgeld overhield. Van dat geld kocht ik 'Bericht aan de rattenkoning', ik las het gedurende de best lange treinreis.
Maar helaas, ik weet nog wel hoe die worst smaakte maar niets meer van het boek.
Ik vind dit zelf zo'n onduidelijke materie, en bovendien ook nog zo'n
beladen rot-onderwerp, dat ik het niet precies wil gaan uitzoeken. Ik ga
af op onze onvolprezen DierenDaan.
Calici zit in de normale katten/niesziekte-enting die iedere jonge kat
krijgt.
Maar een kitten kan dat virus krijgen in de korte periode dat ze nog
niet is ingeent, maar ook niet meer volledig aan de moedermelk is, (die
immers ook immuniteit geeft.) En dán dus ook nog in aanraking komt met
een lekker fris calicivirus. Nou, in die tijd van het C-en D nest hadden
we dus net dat nieuwe snotterige Noesje. Die was door omstandigheden
zelf te laat geent (moeder was toen ziek, en het was in die fokkerij
helemaal nogal een soepie, wat ik dan ook weer ongaarne zeg omdat het
zo'n ontzettend aardig en hulpvaardig mens was, die fokster. Veel
aardiger dan wij. En ook het Noesje wordt door ons erg bemind.)
En dan dat fokken. Het woord auto immuunreactie kwam langs, in verbandmet dat niet-bestaande gevaar van erfelijkheid. Dweiltje heeft dus "de
pech" dat ze een auto immuunreactie heeft op dat virus. Dat snotterige
Noesje heeft zelf kennelijk géen auto immuunreactie, want haar tandjes
lijken goed. Helemaal zeker ben ik daar overigens niet van, want Noesje
heeft zwart tandvlees, en daar zie je het niet zo goed op.
Ik vroeg aan Daan of ik de kwaal nou voor een dekkatereigenaar eigenlijk
geheim zou moeten houden, en toen verzekerde hij me dat niemand daar mee
zou zitten omdat calici gewoon in de enting van alle katten zit. Dus ook
dat tandeloze bekje zou geen omen zijn voor kenners, en klanten zouden
het misschien niet eens zien.
Ja dat laatste hoop ik dus van harte, ook voor mezelf. Ik kreeg ter
bemoediging van een goede vriendin een foto van een vroeger poesje van
haar, "Beertje Ompong" geheten. Ompong is maleis voor tandeloos.
Ik neig natuurlijk ook naar niet fokken. Maar het probleem is een beetje
dat Dweiltje aldoor mijn trots en glorie was. Ze was zo'n prachtig mooi
kitten, en bovendien is ze éen van de nog-maar-drie ongesteriliseerde
poezen. Maar eerst maar eens zien hoe fantastisch ze opleeft als die
tanden eruit zijn. En dat laatste gebeurt pas op 13 November.
Dit is Beertje Ompong
Voor de minder goede verstaander, Dweiltje is Miezelientje.
Nu ik iets van calici weet, wil ik ook alles weten. Jullie mogen met Miezelientje fokken, dus het is niet erfelijk: waarom zouden al die nestgenoten het dan ook hebben? Hoe verwerft men calici? Als het toevallig, uit de omgeving, wordt opgepikt, dan is de fokker daar toch niet verantwoordelijk voor? En Sneeuwuil piekert er toch niet over echt met M te fokken? Geloof mij: niemand op de wereld wil een kitten van een tandeloze moeder.
Calici schijnt een kitten te krijgen bij een contact voor de eerste enting. Dan ligt het aan de kat hoe ze er op reageert, soms gebeurt er weinig. Anders dan bij een mens is tandeloosheid bij een kat niet erg opvallend, tenzij je door die kat gebeten wordt. Of we geven M een kunstgebit.
We vermoeden dat Nouschka de overbrengster is. Die kwam heel snotterig en scharminkelig bij ons binnen in de tijd van de negen kittens. Nouschka is nu heel gezond, als ze het virus draagt dan heeft ze er weinig last van.
Oh, die dertien is inclusief levende have, begrijp ik wat laat. Ook twee exemplaren van dat boek is te veel!
Maar éen exemplaar hoop ik aan Iris te overhandigen. Vier reacties in tien minuten, nu moet ik even bijkomen.
Wat een vreselijke straf, om dertien exemplaren van Twee vrouwen te bezitten! Frank, je zegt zelf dat je geen seconde vergeet dat de verteller eigenlijk een man is - vernietigender kritiek kan ik me nauwelijks voorstellen. Een boek waarvan je de verteller niet gelooft, is mislukt. Iris, vergeet die duffe Vrouwen, maak kennis met Mulisch in De ontdekking van de hemel. Dat is een meeslepend en geestig boek, waarin alleen de magische elementen mij niet zo bevielen, maar die vind jij als Harry Potter liefhebber misschien juist wel leuk.
Nee dertien exemplaren, daarmee had ik de bibliotheek niet uitgedurfd.
Ik heb nog even de samenvatting gelezen van De Elementen (zie bericht hieronder, mensen) en de auteur daarvan vond deze zin toch wel merkwaardig:
Misschien behelst de griekse mythologie de herinnering aan de minoïsche geschiedenis: vervormd, sprookjesachtig veranderd, zoals dit paleis in het labyrinth, op dezelfde manier als de vroegste kindertijd terugkeert in wonderlijke dromen – maar alles echt gebeurd op een of andere manier.
Ruk, zouden ze tegenwoordig zeggen – op de een of andere manier.
Rik
Als je zoiets verwacht valt Twee Vrouwen heel hard mee.
Het stenen bruidsbed heette het geloof ik. Geen idee waar het over ging. En De Aanslag. Dat ging over de oorlog natuurlijk, maar verder ook geen idee. En dan nog De Elementen waarvan de plot gedragen wordt door een ongelofelijk en mij daarvoor al bekend broodje aap-verhaal: een blusvliegtuig schept een duiker op, waardoor in het binnenland van Griekenland een verbande duiker wordt gevonden. Ik bedoel: er zijn ook mensen die moppen naar de NRC sturen als waar gebeurd ikje, maar na De Elementen heb ik HM nooit ook nog maar een seconde serieus genomen. Ik denk dat andere mensen dat wel doen omdat hij dweept met de klassieke oudheid en er zijn nu eenmaal types die geloven dat daar nog enig inzicht te halen valt.
Rik
Enig inzicht valt daar wel te halen, in genoemde oudheid. Hoe je een boogbrug construeert of de Wet van Archimedes. Maar verder kan ik niet zo gauw iets bedenken.
Ik heb nooit iets van Mulisch gelezen, geloof ik. Dat komt doordat ik de indruk krijg dat hij zichzelf zo allemachtig serieus neemt. Hetzelfde probleem heb ik met A.F.Th van der Heijden, terwijl die volgens velen toch hele prachtige dingen heeft geschreven. Maar als ik hem dan zo gewichtig zie doen op televisie dan ben ik al weer geweest. En als er iemand bereid is om schrijvers bijzonder te vinden, en oh en ah te roepen, dan ben ik het wel. Maar als ze met hun hele optreden uitdragen: kijk naar mij, wat ben ik toch belangrijk, dan denk ik: dat maak ik zelf wel uit. Erg onredelijk allemaal.
Maar goed. Mag ik Twee vrouwen een keer lenen? Misschien valt het mee. Ja, ik kan het ook zelf gaan halen maar dat doe ik toch niet.
Van Reve, Voskuil en Carmiggelt heb ik bijna alles gelezen, van Mulisch kan ik me 'Bericht aan de Rattenkoning' herinneren, althans de titel. Verder heb ik van hem ook nooit iets gelezen, behalve die Twee vrouwen dan. Je mag het lenen, ik zou zelfs nog een exemplaar kunnen scoren.
Dik mag graag ijlen over chemische ankers. Die gebruik ik ook voor al mijn krabpalen. Je kunt ze maken met twee componenten-pap, maar ze schijnen er ook te zijn met glazen buisjes waar je een mep op moet geven. Die lijken me het leukste.
Rik
IK heb nog een beetje snelcement over. Als ik nou eens een gat maak met m'n dikste steenboor, daarin een draadstang met wat ringen en moeren, de ruimte goed opvullen met snelcement... Ik wordt al moe als ik er aan denk. Voorlopig heb ik de keilbout maar wat nagetrokken. Voor zo lang als het duurt zit de krabpaal weer vast.
Ik vind slagpluggen stoerder klinken; professioneler, meer Matthijssen- achtig, dan spijkerpluggen. Hoewel hij dan nu zou moeten zeggen: 'Gij kunt weer sloan.'
Mijn spijkerpluggen donderen er altijd weer uit. Renovatiepluggen daarentegen, doen het geweldig.
Rik
P.S. Leg jij even aan het bovenmoerdijkse uit wie Matthijssen is? Bert R. weet het al.
Bert R. is in Italië, voor Matthijssen zie hier! Wij zijn meestal al verhuisd voordat de spijkerpluggen uit de muur donderen. Bovendien is de ene muur de andere niet.
De krabpaal van de katten zat met een schroef en een gewone plug aan de muur. Door elkaar achterna te zitten op de krabpaal werd die plug uit de muur getrokken. Een grotere plug onderging hetzelfde lot. Nu zit er een keilbout in die ook al weer aardig los zit. Ik kan het beste de muur vervangen door gewapend beton, en dan de bevestiging van de krabpaal in de wapening opnemen.
Nee, ik wil niet griezelen met Palin, dat doe ik al genoeg. Als ik thuis kom vertelt Auke mij iedere dag wat ze nu weer uit heeft gespookt. Ik voel me af en toe net een bezorgde moeder. Als Palin weer racisten heeft zitten ophitsen en ik zie een foto van Obama die gezellig tussen zijn fans in staat, dan ben ik alsmaar zo bang dat hij neergeschoten wordt. Maar hij schijnt waanzinnig goed beveiligd te worden.
Maar die McCain, zou die nou écht blij zijn met Palin? Ik kan mij dat niet goed voorstellen
In Onze Taal stond laatst iets over 'ringxiety'. Dat is dat je steeds denkt dat je telefoon gaat terwijl het niet zo is. Je kon iets winnen als je er een goed Nederlands woord voor bedacht maar het is me even ontschoten wat het geworden is.
En kan je mij de volgende keer dat ik bij jullie ben eens naar die kangoeroetjes brengen, want die wil ik wel eens zien.
Bang voor het leven van Obama, dat zijn wij ook. Als hij voor de verkiezingen sneuvelt, krijgen we dan Hilary weer?
Belwaan? (De poll kan ik niet vinden.)
Als dan niemand het doet, doe ik het maar...
Het is zo stil op je log bij de reacties!
ik reageer nog even op de reactie van Marja: wat heb jij toch een prachtige
nichten, Frank!
En jij dochters, Marja!)
En die hond, is dat een Kuvasz?
Die hebben wij ooit (op Texel) ook gehad.
Een geweldig leuk en ontzettend eigenwijs, maar ook heel waaks dier.
Als ik met hem aan het strand of in de duinen wandelde, hoefde er niemand
bij me in de buurt te komen, want die was zijn\haar leven dan niet zeker...
Maar hij heeft nog nooit iemand opgegeten.
Hij is natuurlijk al lang overleden, anders zou hij nu al 30 jaar oud
zijn...
Ik herinner me éen hondenmerk en dat is de Drentse Patrijshond. Nou, dat is het in geen geval. Even denken waar die Patrijshond vandaan komt, had Rik daar iets mee? Hij heeft nu een hond die wel wat lijkt op de D.P, het is zeker geen K. En de nichten zijn bijna nog leuker dan de honden!
Eindelijk wordt een lid van de extended family op straat herkend. Hier krijgt hij, voorafgaand aan zijn optreden zaterdagavond in de bibliotheek van Den Haag, in de green room een hartversterking van zijn handler Sarah. Even later roepen de bij de ingang samendrommende kinderen: 'Dat is de hond van Anna!'
Jaloersmakend. Als wij met katten op stap gaan is er wel eens een jongetje die vraagt of er een hondje in de kooi zit. Maar de beroemde Rozepoot wordt nooit herkend...
zoek in frankslog: