Ik heb al ruim 8500 negatieven gescand, ik moet er nog zo'n 1500. Tienduizend in totaal!
Er zijn veel reeksen van drie keer hetzelfde onderwerp, er zijn veel onscherpe, overbelichte of onderbelichte opnames. De meesten uit de tijd dat je in je ene hand de camera en in de andere de belichtingsmeter moest vasthouden. Er zijn ook erg veel mysterieuze kleuters, mogelijk zijn ze vandaag burgemeester van een middelgrote gemeente maar dat kon je er toen niet aan zien.
Sommige foto's maakte ik omdat ik op dat moment een mysterie waarnam. Deze twee keukengeysertjes hingen omstreeks 1973 in het Nieuwe Huis in Zundert. Dat Huis werd gesplitst maar de geysertjes zijn duidelijk van voor de splitsing. Je kunt zien dat ze in de keuken hingen aan het keukengereedschap dat ik helaas niet helemaal meefotografeerde. De 'eigen' kranen van de geysertjes worden niet gebruikt maar ik meen toch een stukje afwaskwast te zien. Het lijkt wel of de twee warme leidingen samen naar een (onzichtbare) kraan gaan. Een loodgieter die gedacht heeft "als de ene het niet doet dan doet de andere het wel"? Jammer, niet nagevraagd.
Een kleine twintig jaar later hebben we zelf in een helft van dat huis gewoond, de geysertjes waren toen verdwenen.
Dat bedoel ik. Die links, die ken ik al 46 jaar, maar die rechter kleuter, geen idee. Dat bed, het heeft wel iets, maar ik ken het ook niet. Ik vermoed dat we niet op een van onze eigen adressen zijn, maar waar dan wel?
Dat moet in 1970 geweest zijn dat ik dat stalletje bouwde. Daar heb ik nog vaak aan gedacht, aan het stalletje en in het bijzonder aan het dak ervan. Golfplaten op houten balkjes, gaten geboord om de platen vast te schroeven. Probleemloos, maar het waren wel asbest golfplaten. Tot op heden heb ik daar niks van gekregen.
Genoeg, ik moet weer verder met scannen. Liggende plaatjes gaan in een seconde, een kwart slag draaien duurt wel vijf seconden, heel merkwaardig.
zondag 4 september 2016, 14:00
lees reacties
Mijn vader had een boekje met sterrenbeelden. Hij wist ze ook allemaal aan te wijzen aan de nachtelijke hemel. Uiteraard voorzover ze zichtbaar waren vanuit Schiedam. De periode '40-'45 was ideaal daarvoor vanwege de verduistering. De namen van die sterrenbeelden vond ik nogal krankzinnig, de Grote Beer zou veel beter de Kinderwagen kunnen heten, met de Poolster als duwstang. Die Beer is wel het enige sterrenbeeld dat ik nog kan vinden.
De Kentaur, dat Paardmens, ik herinner me vaag het plaatje maar niet dat ik 'm ooit gezien heb. Gelukkig hebben we nu Google: je ziet 'm alleen als je een heel stuk zuidelijker bent. Proxima Centauri is de dichtstbij staande ster, op ruim twee lichtjaar afstand, onderdeel van sterrenbeeld Centauri. Vorige week was er wat rumoer over een planeet bij die ster waar mogelijk leven zou zijn. Als natuur- en scheikunde overal hetzelfde zijn als op deze aardbol (en dat zal wel zo zijn) dan heb je voor leven vloeibaar water nodig. De temperatuur van die planeet schijnt tussen 0 en 100°C te zijn, aan die minimum eis wordt dus voldaan.
Stel dat je per radio een berichtje zou sturen naar die planeet. Stel vervolgens dat daar een heel intelligent volkje woont dat in staat is dat berichtje te ontvangen. Stel vervolgens dat ze er een weekje over doen om dat berichtje te ontcijferen en dat ze dan een antwoord terug sturen. Twee jaar heen, twee jaar terug, dat duurt wel heel erg lang. (En ja, ik weet dat je een waanzinnig zendvermogen nodig hebt...) Dat gaat niet werken.
Een sterrenstelsel is een grote verzameling sterren die door de zwaartekracht bij elkaar gehouden worden. Er zijn ongeveer 200 miljard van die stelsels. Ieder stelsel bevat gemiddeld 200 miljard sterren. 40000 x miljard2, dat mag je echt wel veel noemen. Iedere ster heeft wat planeten, een stuk of tien? Als één van de 400000 planeten geschikt is voor leven, dan zijn dat er miljard2.
De aarde is ruim 4 miljard jaar oud, andere planeten zullen niet veel ouder of jonger zijn. Als op een van die planeten met mogelijk leven inderdaad leven ontstaan is en als de ontwikkeling van dat leven een tikkie sneller ging dan hier, wat dan? Ze zouden best vier miljoen jaar verder dan wij kunnen zijn! We hoeven dus helemaal niet naar andere planeten met leven te zoeken, die lui vinden ons wel. Tenzij het er een beetje meer gaat zoals hier, dan hebben ze elkaar drie-en-een-half miljoen jaar geleden al uitgemoord...
nog even naar augustus?