Je werkt met twee of meerdere kettingen boven elkaar. Ook heb je het dubbele aantal schachten nodig. Bijvoorbeeld: voor een drie-schachts keper in dubbelweefsel heb je zes schachten nodig. Voor een linnenbinding, waar je twee schachten voor nodig hebt, gebruik je er vier. Verder kunnen de lagen met elkaar verbonden worden, maar ook is het mogelijk om de lagen los van elkaar te weven. Het systeem van weven werkt zo: met je pedaal (of pedalen) haal je de schacht met de benodigde draden voor je patroon omhoog (afhankelijk van het soort getouw gaan de andere schachten naar beneden of blijven staan). Zo ontstaat de sprong = de opening waar de spoel met draad doorheen schiet .... etcetera. Zo weef je wisselend onderlaag en bovenlaag, die je onderling ook weer kunt wisselen, vandaar die kleurverandering.
Om de theedoek ( pompdoek) als voorbeeld te nemen, dat is een dubbelweefsel in linnenbinding. De tekst en de extra tekening wordt door de Jacquard machine gevormd, die de draden los van het oorspronkelijke weefsel, kan sturen.
Voor Minke: brokaat wil alleen maar zeggen dat er gouddraad is gebruikt. Frank heeft natuurlijk gelijk dat de computer verteld is hoe een handwever het zou doen. De ontwikkeling is echter wel dat door de komst van de computer de huidige ontwerpen allang niet meer door een handwever uitgevoerd zouden kunnen worden. Het textielmuseum richt zich daarom ook op kunstenaars en designers om hun ontwerpen op de weefmachines in het museum te laten uitvoeren. Daardoor ontstaat er een mogelijkheid tot experimenteren, wat in de reguliere textielindustrie (toch al in Nederland bijna verdwenen) vrijwel niet mogelijk is.Ook de handwever maakt niet één lap maar grote lengten. Ook in India (goedkope werkkrachten en oudere weefgetouwen) worden grote lengten geweven. De ketting wordt ook daar allang niet meer opgeboomd, maar direct vanaf grote spoelen het getouw ingeleid. De variatiemogelijkheid (in patroon) is echter veel minder, doordat het getouw op één manier is ingeregen.
Tot zover snap ik het, maar hoe ze dat tafelkleed van ons nou gemaakt hebben nog steeds niet...